ابن ابى الحديد گويد: ابن كلبى در روايتى كه مسند آن را به ابو صالح رسانده از ابن عباس نقل كرده است كه على (عليه السلام) در دومين روز از بيعتخود، در مدينه خطبهاى ايراد كرد و فرمود: «هر زمينى كه عثمان آن را بخشيده و هر مالى كه به ديگران داده جملگى از اموال خداست و بايد به بيت المال بازگردانده شود. آنچه در زمانهاى گذشته حق بود، هرگز از بين نمىرود. و سوگند به خداوند اگر اموال بخشيده شده از سوى عثمان را بازيابم، اگر چه از آن، زنها شوهر داده شده و يا آنكه آن مال در شهرها پراكنده شده باشد، هر آينه آنها را به بيت المال باز مىگردانم. زيرا در اجراى عدل، وسعت و گشايشى است و اگر اجراى عدالتبر كسى فشار آورد، پس ظلم بر او بيشتر فشار خواهد آورد.» (1)
ابن ابى الحديد مىنويسد: عثمان به بسيارى از بنى اميه و دوستان و يارانش زمينهايى را كه از راه خراج به دست آمده بود، بخشيد و آنان را از پرداختخراج نيز معاف كرد. عمر نيز به اين و آن زمينهايى بخشيد اما بخشش وى شامل كسانى مىشد كه در جنگها شركت كرده بودند. ولى عثمان اين زمينها را به خويشاوندانش بذل و بخشش مىكرد، بدون آنكه آنان در جنگها شركت جسته باشند.
مسعودى در مروج الذهب مىنويسد: على (عليه السلام) املاكى را كه عثمان به دستهاى از مسلمانان بخشيده بود، بازپس گرفت و اموالى را كه در بيت المال موجود بود ميان مردم پخش كرد و هيچ كس را بر ديگرى برترى نداد.
پىنوشت:
- يعنى: اگر والى در اجراى عدالت در تنگنا قرار گيرد طبعا در انجام ظلم و ستم بيشتر بر او (1) فشار وارد مىآيد زيرا مردم پيوسته در اين انديشهاند كه از ظلم ستمگر جلوگيرى به عمل آورند. شرح نهج البلاغه
سيره معصومان جلد 3 صفحه 470
سيد محسن امين
از ابن عباس روايت شده كه گويد:در دومين روزى كه مردم در مدينه با على (ع) بيعت كردند آن حضرت سخنرانى كرد و فرمود:
«الا ان كل قطيعة أقطعها عثمان،و كل مال اعطاه من مال الله فهو مردود فى بيت المال فان الحق القديم لا يبطله شيء،و لو وجدته قد تزوج به النساء و فرق فى البلدان لرددته الى حاله فان فى العدل سعة و من ضاق عنه الحق فالجور عنه اضيق».
[اى مردم آگاه باشيد كه هر مرتع و زمينى را كه عثمان تيول اشخاص قرار داده و هر مالى را كه از مال خدا به كسى بخشيده همه به بيت المال باز خواهد گشت،زيرا حق سابق و قديم را چيزى باطل نخواهد كرد (و خلافكارىهاى عثمان نمىتواند قانون ثابت بر حق اسلام را از بين ببرد) و حتى اگر ببينيم با آن اموال زنان را به همسرى و ازدواج درآوردهاند و در شهرها پراكنده گرديده،همه را به حال خود (و به جايگاه اصلى آن) باز مىگردانم،زيرا كه در عدالت فراخى است و كسى كه حق بر او تنگ آيد (و او را در تنگنا قرار دهد) ظلم و جور بيشتر او را در تنگنا قرار خواهد داد.]
زندگانى اميرالمؤمنين عليه السلام ص 338
سيدهاشم رسولى محلاتى